Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 1/11/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Z.O.
Titlul articolului: Aproape 3000 de candidaţi intră in cursa electorală pentru alegerile parlamentare 2008
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-11-01&id=15351&kword=uninominal


Numele cotidianului

Articolul:

 

Aproape 3000 de candidaţi intră in cursa electorală pentru alegerile parlamentare 2008

 
 
 

 1 noiembrie, 17:38 

   
       
           
           
       
   
 

Aproape 3000 de candidaţi au primit undă verde de la Birourile Electorale pentru a intra in bătălia pentru cele 315 locuri de la Camera Deputaţilor şi 137 la Senat.

Pentru fiecare fotoliu de deputat sau de senator se vor infrunta nu mai puţin de şase candidaţi. Mai exact, 2965 de persoane au intrat in cursă, dintre care 2070 vor să ajungă deputaţi, iar 895 senatori, potrivit Realitatea TV.

Doar 31 dintre ei sunt independenţi, restul fiind reprezentanţi ai partidelor. Pe langă aceştia, şi-au depus candidatura la Camera Deputaţilor şi 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Există insă şi partide care se aruncă in luptă cu cate un combatant, fără vreo şansă de a intra in Parlament. Este vorba despre Partidul Naţional Creştin şi Partidul Romaniei Europene. Chiar dacă ar caştiga majoritatea voturilor in colegiile unde candidează, aceste două formaţiuni nu au cum să atingă pragul electoral.

Lupta se va da in cele 452 de colegii electorale după regulile noii legi a votului uninominal.

Norma de reprezentare pentru Senat este de un senator la 160.000 de locuitori, iar in ceea ce priveşte Camera Deputaţilor, un deputat reprezintă 70.000 de locuitori.

Pentru a ajunge in Parlament, partidele politice trebuie să obţină minim 5% din voturile valabil exprimate la nivelul intregii ţări, sau să aibă candidaţi caştigători in şase colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi in 3 colegii uninominale pentru Senat. Această a doua modalitate de acces in Parlament reprezintă pragul electoral alternativ.

Alegătorii sunt obligaţi să voteze la secţia de pe raza localităţii in care işi au domiciliul sau reşedinţa. Excepţie de la această regulă fac doar candidaţii, care pot vota la una din secţiile de votare din cadrul colegiului uninominal unde candidează.

Z.O.

   
   
   
   
   
   
   
 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.